top of page

2024 CRYPTO PIACI KILÁTÁSOK: SPOT BITCOIN ETF-ek, KAMATOK ÉS BULL RUN  • A kriptopiac nagy eséllyel növekedésre készül 2024-ben, amit a jegybanki kamatdöntések és az Egyesült Államok szabályozási fejleményei befolyásolnak.

  • Spekulációk övezik az azonnali Bitcoin ETF-eknek az amerikai Felügyelet, a SEC általi jóváhagyását, amely jelentős mértékben vonzza az intézményi befektetéseket.

  • Az optimizmus ellenére a szabályozási intézkedések és a piaci reakciók kiszámíthatatlansága fenntartja a bizonytalanság érzését az iparágban.


A kripto szféra, amely gyakran a volatilitás és a kiszámíthatatlanság szinonimája, válaszút előtt áll, ahogy közeledünk 2024-hez. A központi kérdés, amely mind a kripto-rajongókat, mind a szkeptikusokat lebilincseli, a következő: Mi következik ezen a higanypiacon?

A 2023-as hullámvasút után a következő év a kriptovaluták meghatározó időszakává válik, különösen a központi bankok várható kamatlépéseire és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) új Bitcoin-termékekkel kapcsolatos álláspontjára reagálva.


Kamatlábak és kriptopiac: Kiélezett tangó


A kriptopiac fellendülése 2023-ban, nevezetesen a Bitcoin árfolyamának 20 hónapos csúcsra szárnyalásával, egy fellélegzést jelentett azoknak a befektetőknek, akik átvészelték a 2022-es piaci összeomlást. Az FTX összeomlása és az azt követő botrány Sam Bankman-Fried vezérigazgató körül keserű ízt hagyott maga után, de a piac ellenálló képessége figyelemre méltó volt. Idén a Bitcoin teljesítménye 2020 óta a legjobb volt a százalékos növekedést tekintve, ami fellobbantotta a reményt a 2024-es esztendőre vonatkozóan.

Világszerte a központi bankok, különösen az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve birtokában vannak a kriptók következő életszakaszának kulcsa. Az a várakozás, hogy az infláció lehűlése miatt a jegybankok leállítják a kamatemelést, és 2024-ben lazításba kezdenek, optimizmust táplál.

A kamatláb-csökkentésekbe vetett kilátások vonzóbbá teszik az olyan kockázati eszközöket, mint a kriptovaluták. Ez a dinamika nem csupán elméleti töprengés, hanem a piaci hangulat döntő hajtóereje, és a kriptokereskedők minden alapkamat döntést megvizsgálnak a lehetséges hatások szempontjából.


A szabályozási környezet és az ETF-ek vonzereje


A SEC potenciális rábólintása egy spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapra (ETF) a másik hajtóerő a piacon. Az iparág már régóta várt erre a lépésre, remélve, hogy ez tovább legitimálja a kriptovalutákat, és vonzza az intézményi befektetőket. A SEC által jóváhagyott Bitcoin ETF megváltoztathatja a játékot, és potenciálisan a kriptobefektetések és a stabilitás új korszakát nyithatja meg.

A szabályozási hullámok azonban soha nem nyugodtak a kriptotengeren. Az iparág átélt már számos nehézséget, amelyek közül a legfigyelemreméltóbb eset a Binance megbüntetése, és hogy vezérigazgatója, Changpeng Zhao bűnösnek vallotta magát az Egyesült Államok pénzmosási szabályainak megsértése miatt. Ezek az incidensek komoly csapást mértek az iparág hírnevére, de a Bitcoin ETF ígérete továbbra is reménysugárként ragyog.

Az elemzők, noha óvatosak, nem tehetik meg, hogy ne érezzenek legalább egy csipetnyi izgalmat azon kilátás tekintetében, hogy mit jelenthet a Bitcoin ETF a piac számára. A pénzügyi nehézsúlyúak, például a BlackRock belépése a küzdelembe, és a spot Bitcoin ETF-re vonatkozó kérelmeinek benyújtása azt jelzi, hogy a nagy szereplők a kriptográfia jövőjére fogadnak.

Ezek a fejlemények, párosulva azzal, hogy a Bitcoin áprilisban „feleződik” – ez a folyamat az új tokenek kibocsátásának lelassítására irányul – további intrikákat és lehetőségeket adnak a 2024-es kripto-narratívához.

Ezzel összefüggésben a piac egy esetleges nagyobb bikás mozgásra készül. A háttérben a Bitcoin 2021-es rekordmagasságának emlékei húzódnak meg, amelyet az alacsony kamatlábak és a világjárvány okozta készpénzbeáramlások tápláltak.

Míg az ilyen csúcsok megismétlése nehézkes lehet, a kamatemelések vége és a szabályozott kriptotermékek megjelenése jelentős piaci mozgások terepét nyithatja meg.

Mégis, amint azt minden tapasztalt kriptobefektető tudja, a bizonyosság luxus ezen a téren. A Fed tisztviselői jelezték, hogy kamatemelés nem várható a közeljövőben, és az erős foglalkoztatási adatok azt sugallják, hogy a kamatcsökkentések később indulhatnak el, mint azt várták. Ezenkívül a kriptopiaci reakció a szabályozói jóváhagyásokra, például a Bitcoin ETF-re, összetett lehet, és kezdetben nagy eladások indulhatnak a hosszú távú bullish kilátások ellenére.

A lényeg: 2024 potenciálisan sarkalatos év a piac számára. A jegybanki kamatdöntések és a jelentős szabályozási mérföldkövek a láthatáron egy intenzív folyamat és jelentős növekedés előtt álló év előtt állnak.

A kriptográfia világában azonban, ahol a vagyonok a másodperc tört része alatt gazdátcserélhetnek, az egyetlen biztos tét a bizonytalanság. Miközben a piac a kritikus fejlemények évére készül, a befektetők és a crypto rajongók lélegzetvisszafojtva figyelik és várják majd, hogy meglovagolhassák a következő események hullámait.forrás: Cryptopolitan

Comments


bottom of page