top of page

Az S&P Global Ratings elindítja a Stablecoinok Stabilitási Értékelését

NEW YORK, Dec. 12, 2023 /PRNewswire/ -- (S&P Global Ratings) -- Az S&P Global Ratings ma bejelentette, hogy elindítja a stablecoinok stabilitási értékelését, amelynek célja annak értékelése, hogy egy stablecoin képes-e stabil értéket tartani egy fiat devizához képest. Ez jelentős előrelépés a cég azon elkötelezettsége terén, hogy kiaknázza robusztus analitikai és kockázatértékelési képességeit, hogy támogassa mind a hagyományos finanszírozást (TradFi), mind a kripto-natív decentralizált pénzügyi (DeFi) ügyfelek növekvő univerzumát.

Az S&P Global Ratings analitikus megközelítését alkalmazza a stabil érmék stabilitásának értékelésére egy 1-től (nagyon erős) 5-ig (gyenge) terjedő skálán:

  • Először is felmérjük az eszközminőségi kockázatokat, beleértve a hitel-, piaci érték- és letéti kockázatokat.

  • Másodszor elemezzük, hogy a túlfedezeti követelmények és a felszámolási mechanizmusok milyen mértékben tudják mérsékelni ezeket a kockázatokat.

  • Ezután további öt területet veszünk figyelembe: irányítás, jogi és szabályozási keret, visszaválthatóság és likviditás, technológiai és harmadik féltől való függőségek, valamint a múltbeli eredmények.


Nyolc vezető stabil érme értékelése az erőstől a gyengeig terjed


A kockázatértékelés terén szerzett mélyreható szakértelmünknek köszönhetően a bevezetés nyolc vezető stabil érme nyilvános értékelését tartalmazza: DAI, FDUSD, FRAX, GUSD, USDP, USDT, TUSD és USDC. Analitikai megközelítésünk szerint a nyolc kiértékelt stabil érme esetében a stabil érme stabilitásának értékelése 2 (erős) és 5 (gyenge) között van a stabil érme azon képességét tekintve, hogy fenntartja-e a fiat pénznemhez kötött értékét (lásd az alábbi táblázatot).

Amint azt analitikai megközelítésünk is jelzi, a stabil érmét alátámasztó eszközök minősége a végső értékelés kritikus hajtóereje. Más területeken tapasztalható hiányosságok, beleértve a szabályozást és felügyeletet, az irányítást, az átláthatóságot, a likviditást és a visszaválthatóságot, valamint a múltbeli eredményeket, hozzájárultak ahhoz, hogy a stabil érmék alacsonyabb értékelést kapjanak.Lapo Guadagnuolo, az S&P Global Ratings vezető elemzője azt nyilatkozta:

"Amikor a jövőbe tekintünk, azt látjuk, hogy a stabil érmék egyre jobban beépülnek a pénzügyi piacok szövetébe, és fontos hídként szolgálnak a digitális és a valós eszközök között. Mindazonáltal fontos, hogy tudomásul vegyük, hogy a stabil érmék nem mentesek az olyan tényezőktől, mint az eszközök minősége, irányítása és likviditása. Értékeléseink számos olyan elemet figyelembe vesznek, amelyek miatt a célértékük alá vagy fölé süllyedhetnek."


A stabil érmék a digitális eszközök ökoszisztémájának kritikus elemévé váltak, miközben a kriptopénzek megjelenése egyre jelentősebbé válik a pénzügyi piacok működésében. A stabil érmék olyan kriptovaluták, amelyeket arra terveztek, hogy stabil értéket tartsanak fenn, gyakran egy fiat valutával 1 az 1-hez kötve. Stabilitásuk miatt a stablecoinok hidat képeznek a TradFi és a DeFi képességei között, megkönnyítve a vállalkozások és magánszemélyek számára a tranzakciók lebonyolítását és a befektetéseket. Ez a lehetőség azonban szilárd stabilitásértékelést kíván meg.


Chuck Mounts, az S&P Global Ratings DeFi vezérigazgató-helyettese azt nyilatkozta:

"Az új szolgáltatás elindítása alátámasztja elkötelezettségünket amellett, hogy a digitális eszközpiaci trendek élvonalában maradjunk és betekintést nyújtsunk ügyfeleink számára az alátámasztott döntések meghozatalához. Kiterjedt megbeszéléseink során azt tapasztaltuk, hogy a kulcsfontosságú piaci szereplők, az érdekelt felek éppoly izgalommel vannak az iránt, hogy az S&P Global gazdag múltjával és tekintéllyel rendelkező cég ezen a piacon alkalmazza szakértelmét."


A Stablecoin stabilitási értékelése a TradFi és a DeFi szektor kulcsfontosságú piaci szereplőivel folytatott mélyinterjúk során gyűjtött betekintések alapján készült.

A visszajelzések azt mutatják, hogy a piacnak kevés a rálátása a különböző stabil érmékben rejlő kockázatokra.forrás: S&P Global

Comments


bottom of page